Maslinovo ulje postaje luksuz

Bez autora
Oct 22 2023

Rast cena maslinovog ulja povećao je cenu jela koja su simbol Italije i Španije, uprkos opštem ublažavanju inflacije.

Prema mesečnim indeksima pice i paelje, koji pokazuju koliko italijanska i španska domaćinstva troše na pripremanje ovih jela, cena sastojaka za picu Margarita porasla je u septembru za 8,2% na godišnjem nivou, dok je cena za pravljenje paelje skočila za 20,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Dok je ukupna inflacija u obe zemlje bila znatno ispod ovih nivoa, sa 5,6% u Italiji i 3,3% u Španiji, cena ključnog sastojka je u porastu. U Italiji je maslinovo ulje poskupelo za 43% prošlog meseca u odnosu na godinu ranije, dok je u Španiji poskupelo još više – za 67% na godišnjem nivou, uprkos tome što je zemlja najveći svetski proizvođač i izvoznik osnovnih namirnica.

Globalne cene maslinovog ulja dostigle su rekordne vrednosti prošlog meseca, premašivši 8.900 dolara po toni i otprilike udvostručivši se u odnosu na prošlu godinu zbog izuzetno sušnog vremena na Mediteranu, gde se proizvodi dve trećine svetske proizvodnje maslinovog ulja.

Suša je štetila usevima, kao i dovela do širenja štetočina i bolesti. U svom septembarskom izveštaju, Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA) revidiralo je svoju prognozu globalne proizvodnje maslinovog ulja za 2022-23. na 2,5 miliona tona, četvrtinu niže i od prethodne godine i od petogodišnjeg proseka, prenosi Politika.

Evropska komisija je takođe prošle nedelje upozorila da će cene maslinovog ulja verovatno ostati povišene još jednu sezonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik